Panettone glassboll

Panettone glassboll

I vårt hem skulle det inte vara jul utan att bryta in i panettonen. Det är en söt synonym med semesterperioden. En gång en häftning till många italienska hem, panettone (uttalad pan eh TOH nay) är ett sött, fuktigt jästbröd som går tillbaka över 500 år till den venetianska aristokratin. Och ja, det är helt vanligt, som kan avnjutas året runt i hushållen överallt i dussintals variationer. Bokstavligen görs miljoner och säljs över hela världen.

Och förutom den traditionella panettonen Går Man Ner I Vikt gjord med rosiner och kandad frukt, hittar du nu den här läckra efterrätterna i läckra choklad, fylld med söta krämer och sprit och bär sådana namn som tartufo, zuppa l ‘inglese och tiramisu.

De flesta européer känner det som en julkaka. Men icke italienare Gå Ner I Vikt Snabbt har hoppat på bandwagon och har omfamnat denna behandling som en del av sitt eget traditionella kök. Huvuddelen av de europeiska panettonerna är gjorda i Verona, med många utmärkta sådana som gjorts i Kanada, riva i en bit av denna söta, fuktiga, vattenvattenbehandla, och du ‘smaka inte bara godhet, du återför tillbaka minnen av kristuser förbi. Men snälla, håll smöret. Det handlar om att vara lika med att smeka en fläckig croissant.

Hur föddes panetton? Det finns så många legender som det finns typer av panetton och nästan alla involverar en kärlekshistoria.

En favorit består av ett möte med en grupp glada gäster som samlades i 1490 Milano, som hade blivit inbjuden av Ludovico Maria Sforza (även känd som Lord Ludovico Il Moro) att delta i en av de mest överdådiga banketter som någonsin sett i år.

Lunchen började och servitörer och kockar sprang runt de fantastiskt placerade borden. I köket var dock huvudkocken en mardröm, kakan han hade så kärleksfullt bakad och dekorerad med krämer och blommor hade kollapsat.

Snabbtänkande Toni, köksläraren, rullade upp ärmarna och blandat mjöl, jäst, smör, socker, kryddor och kandad frukt. Ett ögonblick innan han placerade degen i ugnen spydde han en vas med russin och tillsatte lite till kakan.

När gästerna njöt av banketten i matsalen, började en söt, läcker doft sprida sig ur köket.

Panettonen serverades och gästerna, efter en lång, till synes oändlig oändlig stund av tystnad, började entusiastiskt berömma den nya och underliga kakan. Ludovico Il Moro bad skaparen Gå Ner I Vikt Snabbt Piller att komma framåt. ‘Vad heter du?’ han blev frågad. ‘Mitt namn är Toni,’ svarade tjänaren, som någon ropade ‘Evviva (long live) il pane (brödet) de Toni!’

Och just där föddes namnet Panettone, och det har sedan dess följt den tårtan.

Panettone Glassboll

Någon gav dig en panetton och vill festa upp det? Här är ett fantastiskt recept med tillstånd av Smucker ‘s1 1/2 lb (750 g) panetton, skivad, uppdelad

1 flaska (428 ml) Smucker Sundae sirap Karamell Smaksatt sirap, delad (eller favorit karamelsås)

2 koppar (500 ml) blandade saltade nötter, uppdelade, plus tillägg för garnering om så önskas

3 1/2 koppar (875 ml) vaniljglass eller fryst yoghurt, mjukad, uppdelad

1 flaska (428 ml) Smucker Sundae sirap Choklad Smaksatt sirap, uppdelad (eller favorit chokladsås) Lina en 3,5 L (3,5qt) frysaskål med plastfolie. Häll karamelsirap i medelstor skål. Doppa flera skivor Panettone i sirap på båda sidor och sedan linje i botten och inuti skålen med mindre bitar för att fylla i några hål om det behövs. Fyll med 3/4 kopp (175 ml) blandade nötter och toppa med ca 1 kopp (250 ml) glass följt av 1/2 kopp (125 ml) choklad sirap. Upprepa läggning 3 gånger, slutar med Panettone. Trimma kanterna om det behövs. Wrap med plastfolie och frysta tills fast, ca 3 timmar. För att servera, ta bort från frysen, låt stå ca 5 minuter och vänd på serveringsplattan. Avlägsna plastfolie, skiva, duggregn med ytterligare sirap och muttrar om så önskas.