Palestinska fångar slutar masshögerstrejk

Palestinska fångar slutar masshögerstrejk

JERUSALEM Hundratals hungriga slående palestinska fångar slutade sina 40 dagars snabba på den första dagen i månadens muslimska semestern i Ramadan, efter att ha nått en kompromiss med Israel för ytterligare familjebesök, sa israeliska och palestinska tjänstemän.

Israels fängelservicestatsskribent Nicole Englander sa att de fångar förklarade ett slut på strejken lördag morgon.

Hungerstrejken hade utvecklats till en av de längsta protesterna med dessa många deltagare sedan Israel 1967 fånga territorier palestinska söka efter sin stat på Västbanken, östra Jerusalem och Gazaremsan.

Englander sa att 1 578 fångar deltog i hungerstrejken totalt, några fasta mellanliggande och 834 slutade sin snabba lördag. Hon sa att 18 behandlades på sjukhus.

Många israeler ser fångarna som terrorister och har liten sympati för sina krav. Mer än 6000 palestinier är Gå Ner ett Kilo I Veckan för närvarande i fängelse för brott som är knutna till den israeliska palestinska konflikten, för avgifter som sträcker sig från stenkastning till vapenbesittning och attacker som dödade eller sårade israeliska civila och soldater i bombningar, skott och annat våld.

Flera hundra hålls utan rättegång i så kallad administrativ frihetsberövande. Israel har försvarat övningen som ett nödvändigt verktyg för att stoppa militant aktivitet, inklusive förebyggande av dödliga attacker.

Kritiker fördömer det för att det inte finns några avgifter och domare kan förlänga kvarhållandena. De tillägger att övningen är överanvänd.

Palestinierna rallied bakom hungerslagarna som nationella hjältar, återskapa en sällsynt uppdelning från djupa uppdelningar mellan två rivaliserande politiska grupper, den islamiska militanta gruppen Hamas som driver Gaza och Fatah, rörelsen av västerbakad palestinska president Mahmoud Abbas som administrerar autonoma enklaver i israelerna ockuperade Västbanken. Palestinier hoppades protesten skulle dra uppmärksamheten hos ett till synes upptagen internationellt samhälle eftersom den israeliska ockupationen träffar 50 års mark i början av juni.

Stöd till fångarna är en känslomässig konsensusfråga; Hundratusentals palestinier har fängslats av Israel sedan 1967.

Israels allmänna säkerhetsminister, Gilad Erdan, påstod att hungerstrejken var motiverad av en maktkamp i Abbas Fatah-rörelsen. Han hävdade att fängslade strejkorganisatören Marwan Barghouti utnyttjade sin medfångare cyniskt för att öka hans ställning i Fatah och främja sin ställning som en möjlig efterträdare till Abbas. Barghouti-familjen har förnekat sådana påståenden.

Qadoura Fares, som driver fängelseklubbens advokatgrupp, sade att förhandlingar ägde rum mellan israeliska tjänstemän och en kommitté från fångarna, som inkluderade Barghouti. Gå Ner I Vikt Snabbt Piller Han sa att förhandlingarna började på fredag ​​och var den första sedan strejken började. Fares sa att han inte hade några detaljer om villkoren för affären. sammanfaller med början av Ramadans första dag, den muslimska heliga månaden där den hängivna beder intensivt, observera gryningen till skymningen fasta och njut av nattliga fester.

Barghouti tjänar fem livsvillkor efter att ha dömts av en israelisk domstol för att styra två skottattacker och en bombning som dödade fem personer. I fängelse sedan 2002 monterade han aldrig ett försvar och sa att domstolen inte hade någon jurisdiktion över honom.

Tidigare den här månaden släppte Israel fotografier som sa att Barghouti bröt sig snabbt. Palestinier säger att videon är en tillverkning.

Också på lördag demonstrerade tusentals Går Man Ner I Vikt israeler i centrala Tel Aviv på kvällen till stöd för att upprätta en palestinsk stat tillsammans med Israel för att avsluta konflikten.

Avi Buskila of Peace Nu sagt i ett uttalande protesten är den brist på hopp som erbjuds oss av högervinsregeringen. det är dags att illustrera israelerna, palestinierna och världen att en stor del av den israeliska allmänheten motsätter sig ockupationen och försöker nå fram till en tvåstatslösning. av rallyet mottog ett brev från palestinska presidenten Mahmoud Abbas som lästes på scenen och begärde en palestinsk stat baserad på 1967-linjer. Det är dags att leva, du och vi, i fred, harmoni, säkerhet och stabilitet, sa det.

President Donald Trump pressade för fred mellan Israel och palestinierna när han besökte regionen denna vecka men gav inga detaljer om hur man lyckades uppnå det.