Christmas Deluge ger katastrof till östra Karibien

Christmas Deluge ger katastrof till östra Karibien

Av Desmond Brown

KINGSTOWN, St. Vincent, Dic 26 (IPS) Colleen James anlände till St. Vincent och Grenadinerna från Kanada två dagar före julen och hoppades kunna njuta av semestern med sin familj. Nu är hon redo att begrava sin tvååriga dotter och 18-åriga syster.

‘Jag gör aldrig någonting fel. Jag gör alltid bra’ berättade en dazed James för IPS när hon såg ut över översvämningsskadorna som orsakades av ett långsamt rörande lågt nivå som medför brådskande regn, död och förstörelse, inte bara till St. Vincent och Grenadinerna men St Lucia och Dominica.3

Katastrof tjänstemän har hittills återställt nio kroppar och sökningen fortsätter för tre personer rapporterade saknas och fruktade död.

I St. Lucia dödades fem personer, inklusive Calvin Stanley Louis, en polis som dog efter att en mur föll på honom när han försökte hjälpa människor som blivit strandsatta av översvämningarna. den 25 december.

Trinidads premiärminister Kamla Persad Bissessar har begärt att byrån för katastrofberedskap och förvaltning (ODPM) mobiliserar livsmedels- och nödsituationer för att skickas till St Lucia.

VD för ODPM, Dr. Stephen Ramroop, har kontaktat vice premiärministern i Saint Lucia Philip J. Pierre och fått en lista med föremål som var brådskande, inklusive konserver, kex, spädbarnsformel, vatten, madrasser, filtar, hygien kit, katastrofpaket och första hjälpenpaket. lokal tid torsdag.

Inga förfrågningar har kommit från de övriga drabbade öarna än.

St Vincent och Grenadinernas premiärminister Dr Ralph Gonsalves, som har kortat sin semester i London, beror här på torsdagen.

Kroppen på 18-åriga Kesla James återställdes mitt i morgon onsdagen den 25 december 2013. Kredit: Desmond Brown / IPS

Curt Clifton berättade för IPS att han besökte en vän i Cane Grove-samhället i utkanten av huvudstaden, Kingstown, när de ‘tittade över grannen och såg människor flyta ner i en flod’ och rusade till deras hjälp. De lyckades rädda James och en av hennes döttrar.

Översvämningarna har orsakat omfattande skador på alla tre öarna. Vägar, broar och i vissa fall hus har blivit borttagna och telekommunikationsföretagen, liksom allmännyttiga företag, uppmanar tålamod när de bedömer situationen.

‘Vi har sett en ganska stor skada, särskilt från takrännorna som kommer ner, vilket ger mycket skräp på vägen, säger Montgomery Daniel, minister för bostäder, informella mänskliga bosättningar, land och undersökningar, till IPS.

‘Det kommer att ta lite tid för oss att städa upp det. Vi ska behöva hjälp av tung utrustning,’ sa han.

Sextio två personer lämnades hemlösa i kölvattnet.

Hälsoansvariga har också uppmanat invånarna att vara försiktiga med sjukdomar i samband med översvämningarna, eftersom pipebornevatten i många fall har störts.

Dominikas miljöminister Kenneth Darroux, en kirurg av yrke, hoppas att öns anmärkning till Världsbanken för ekonomiskt bistånd kommer att hjälpa ön att på längre sikt förbereda sig för klimatförändringens förödande effekter.

Darroux är Dominikas regerings ledande insatser för att säkra 100 miljoner euro från Världsbanken för att finansiera landets strategiska program för klimatresistens (SPCR).

‘Diskussionerna är på ett avancerat stadium’, berättade Darroux, som nu tjänar som miljöminister, naturresurser, fysisk planering och fiske, IPS. Fonderna kommer att bli dellån och delbidrag.

Darroux noterade att ‘de traditionella klimatförändringarna och miljöfrågorna inte verkligen producerade de resultat som regeringen önskade’, och tillade att klimatförändringarna skulle ses som en utvecklingsfråga snarare än bara isolerade förändringar i klimatet.

Världsbankens biståndsprogram är planerat att inledas 2014 och kommer att behandla nyckelfrågor i olika delar av landet. Dessa inkluderar kapacitetsuppbyggnad för anpassning till klimatförändringar till en kostnad av 3,7 miljoner euro; konstruktion av stormavlopp till en kostnad av 5,2 miljoner euro; agroforestry, livsmedelssäkerhet och jordstabilisering till en kostnad av 6,0 miljoner euro; och vägarbeten på totalt 56 miljoner euro.

Dominica har hittills fått 21 miljoner dollar från klimatinvesteringsfonden, varav 12 miljoner är bidragsfinansiering och nio miljoner är ‘högkoncessionsfinansiering’, sa Darroux.

Landet förväntar sig ytterligare 17 miljoner dollar från Pilotprogrammet för klimatresistens (PPCR) och katastrofkänslighetsreduceringsprojektet (DVRP), vilket är ett regionalt projekt som genomförs av Världsbanken som körs samtidigt med PPCR.

‘Detta investeringspaket kommer att försöka börja hantera bristen som identifierades i SPCR,’ sa Darroux till IPS.

‘Jag är övertygad om att genomförandet av detta projekt kommer att visa världen att folket i Dominica står redo att spela en roll i klimatförändringen.’

PPCR är en samarbetsinsats mellan Dominica, Haiti, Grenada, Jamaica, St Lucia och St Vincent och Grenadinerna.

Varje ö har ett nationellt program och det karibiska gemenskapens klimatförändringscentrum (5Cs) fungerar som en kontaktpunkt för den regionala spårningen av aktiviteter.