Children’s Healing Art Project ger barnen en paus från att vara sjuk

Children’s Healing Art Project ger barnen en paus från att vara sjuk

Stella Monteverde Cakebread var 8 när hon diagnostiserades med akut myeloid leukemi i februari 2010. Hon tillbringade flera månader på Doernbecher Children’s Hospital där hon fick en benmärgstransplantation och pågående behandling.

Det var där hennes familj upptäckte Barnens Healing Art Project, som ger gratis guidad hantverk och konsttid för barn och deras familjer i sjukhusets lekrum.

‘De har precis satt upp det här öppna utrymmet’, sa Stella mamma, Dayna Cakebread. ‘De lär inte ens att de lär sig, de är slags orkestrerande idéer. ‘Här är materialet, här kan det se ut, du kan göra vad du behöver göra.’ ‘

Barnens helande konstprojekt är bland årets mottagare av The Oregonian / OregonLives årliga Säsong för delning av fonden för kampanjer för semester. Årets kampanj hjälper till med socialtjänstemän som arbetar med barn, familjer och personer som står inför medicinsk och hälsoutmaningar.

Kämpar mot cancer är fysiskt och känslomässigt avtappande. Men vad du inte ofta hör av, från barn åtminstone, är hur det kan vara ganska tråkigt. För barn som sitter fast i ett sjukhusrum, erbjuder konstens ideella företag ett kreativt utlopp, en stämningslyftare och en chans att umgås.

‘Du kan interagera med andra människor’, sade Stella, nu 16 och cancerfri. ‘Det är bara ett sätt att komma ut.’

Under hennes behandling blev Stella och hennes familj Barns Healing Art Project regulars, och hennes sjukhusrum fylldes snabbt av teckningar, målningar och lerverk.

Stella skulle göra pärlstavsmycken med förnödenheter från idealen. Sedan gick hon i korridorerna, hennes IV-linje draperades med örhängen och halsband, som hon sålde för några kronor till sjuksköterskorna på hennes våning som en insamling för idealen.

Det kan verka som en liten tjänst, dumma även, men för familjer som har använt Barnens Healing Art Projects resurser var fingerfärger och luftdroger lera en livräddare.

‘Du’ gör fysiskt något och du har verkligen inte möjlighet att tänka på framtiden eller det förflutna. Du får en chans att bara vara ‘, sa Cakebread. ‘Båda dina händer rör sig. Och för mig var det terapeutiskt utan att veta att det var’.

Konstnär Frank Etxaniz grundade Barnens Healing Art Project 2006. Han började genom att besöka Doernbechers cancergolv fem timmar i månaden med en resväska full av konsttillbehör. I en miljö där unga patienter har liten kontroll över sina liv skapade han ett utrymme där de kunde fatta sina egna beslut.

‘En stor del av Franks vision var att fråga ungarna vad de skulle vilja göra, och han insåg verkligen det behovet av kontroll’, säger nonprofitens verkställande direktör Sarah Panetta.

Idag ger idealen 40 timmar i veckan av konstmöjligheter på Doernbecher Children’s Hospital och Oregon Health Science University s Harold Schnitzer Diabetes Health Center, Knight Cancer Institute och Pediatric Neurochirurgie Clinic. Nonprofiten är också värd för konstklubbar för barn med kroniska sjukdomar eller medicinska utmaningar i Sellwood-studion.

Inom och utanför sjukhuset ger Barnens helande konstprojekt mer än 10 000 konstupplevelser per år, en årlig budget på 330 000 dollar, med fem anställda och mer än 700 volontärer. Och ideen är att expandera med ett koncept som heter ‘CHAP i en Box ‘för barn som har lämnat sjukhuset men är fortfarande isolerade hemma. Ta hemkitlet kommer att omfatta konsttillbehör, förkläden och instruktioner för ett unikt konstprojekt.

‘Barn i skolan har möjligheter varje vecka att ta hem någonting som de är stolta över, visa mamma och pappa, eller att göra identitetsbyggande på det sättet, säger Stella s styvfar Peter Denato. ‘Och du får inte dessa möjligheter om du bara sitter och tittar på TV hela dagen.’

År efter att Stella lämnade sjukhuset har Barnens helande konstprojekt varit en del av hennes familjs liv. Cakebread tjänar nu på nonprofits styrelse och arbetar för att många fler barn ska kunna uppleva den helande kraften i konst.

‘Imagining CHAP är inte förödande för mig, för de barnen har ingenting annat än några få volontärer som går genom dörren och mycket tung känslomässig börda’, sa Cakebread. ‘För att alla personer i CHAP ska ha ett öppet hjärta och bara ge ovillkorligt och låta dem uttrycka sig hela veckan, (som förälder) tar det bara tyngden av dina axlar.’

Oregonian / OregonLives årliga Säsong för delning av fonden för kampanjer för fonder har ökat mer än 4 miljoner dollar för lokala orsaker sedan 1990. Vår kampanj 2017 Säsong för delning är inriktad på att hjälpa socialtjänstemän som arbetar med människor som står inför medicinska och hälsoproblem.