Chief Rabbi i Kiev syftar till att öka humanitärt och finansiellt stöd till Ukraina

Chief Rabbi i Kiev syftar till att öka humanitärt och finansiellt stöd till Ukraina

Chef Rabbi i Kiev och Ukraina, Yaakov D. Bleich

NEW YORK På onsdag kväll 17 mars 1999 talade chefen Rabbi i Kiev och Ukraina, Yaakov D. Bleich, till en ukrainsk diasporan publik i New York City. Hans presentation handlade om hans officiella möten i Washington, DC som en del av en delegation av ukrainska judiska samhällsledare och affärsmän från Kyiv. Hans samtal ägde rum i Shevchenko Scientific Society (NTSh) och organiserades av Samhället för ukrainska och judiska relationer (SUJR), tillsammans med det ukrainska amerikanska samordningsrådet (UACC) och den ukrainska kongressutskottet i Amerika (UCCA).

New York-mötet skulle ha inkluderat flera andra medlemmar från delegationen. Rabbi var dock den enda som kunde delta. Mötet sammanträdde nästan en timme senare än planerat och började med korta introduktioner till publiken av Askold Lozynskyj, president för UCCA och den ukrainska världskongressen och herr Eugene Stakhiv som är chef för SUJR. Länkar till de fullständiga ljuddelarna av presentationerna samt frågestunden och svaret som följde är tillgängliga nedan via RealAudio. Herr Lozynskyjs och Stakhivs inledande anmärkningar var på ukrainska, medan nästan hela Rabbi Bleichs diskurs och de frågor som följde var på engelska. Från Ukraina var tvåfaldigt. Regeringschefer och ledare för judiska organisationer i ordning ‘att förmedla budskapet i det judiska samhällets namn om hur vi är oroade över Ukrainas framtid, särskilt i ljuset av valet.’ I sitt onsdagssamtal uppgav han att ‘det judiska samhället talar högt till stöd för en stabil demokrati i Ukraina och det strategiska förhållandet mellan Förenta staterna och Ukraina. ‘Han nämnde också att förbundet har stor stolthet, inte bara som en judisk organisation utan också som en judisk organisation i Ukraina.

Rabbi Bleich täckte flera områden av oro på onsdagskvällen. Kuchma sägs ha föreslagit att de åtgärder som västnat tvingar Ukraina att överväga en union med Ryssland. Ukraina är inte intresserad av en politisk union med Ryssland, enligt Bleich, särskilt sedan de senaste förändringarna i närheten av Natos gränser. Ukrainas ögon ser väst, säger rabbin. Department of Agricultural credits (200 miljoner dollar) och humanitärt bistånd (inget givet i år) på grund av en utestående skuld på 3,6 miljoner US-dollar till amerikanska företag. Rabbi Bleich påpekade att Ukraina inte var den enda som drabbades av det amerikanska beslutet att hålla tillbaka stödet, men att amerikanska bönder också bär straffet. En bomullssats på 20 miljoner dollar som hade slats ut för Ukraina (men aldrig levererad) skulle inte bara ha skapat jobb i klädfabriker för att bidra till att öka BNP-tillväxten i Ukraina, men det var också en försäljning som skulle ha gynnat amerikanska bönder

På judiska angelägenheter i Ukraina uppgav Rabbi otvetydigt att det judiska samhället stöder en stark demokrati och ekonomi i Ukraina. Vad som är bra för Ukraina är vad som är bra för det judiska samhället, sa Rabbi Bleich. Det finns nästan 200 000 judar bosatta i Ukraina nu, och det finns en årlig avlighetsgrad på cirka 10% på grund av att judar emigrerar till Israel. Han sa att detta nummer utan tvekan skulle förändras dramatiskt om ekonomiska förhållanden i Ukraina förbättras.

Med avseende på antisemitism känner rabbinen att det finns få bevis på det i Ukraina, och det man ser måste ses inom ramen för en regional tolkning. Som svar på en fråga från Stefa Charczenko sa han ‘du kan inte döma antisemitism i Ukraina enligt västerländska normer’ och han tror inte att det är på väg. (Rabben utarbetade vidare på detta ämne, som du kan höra i ljudfilen nedan.)

Det finns över 350 olika aktiva judiska organisationer i Ukraina idag. Tiotals miljoner dollar pumpas till dessa organisationer i stor utsträckning av den judiska diasporan. Mycket av finansieringen för de över 30 judiska socialtjänstorganisationerna som finns idag är baserad på fastighetsåtervinning från Tyskland. Rabbi Bleich sade att den ukrainska överlevandeorganisationen var uppmanad att gå med i dem för att lära av sin erfarenhet av förhandlingar med Tyskland och sedan använda finansieringen av socialförsäkringsprogrammen i Ukraina. Den tyska regeringen uppmanar också ukrainarna att inte bosätta sig för en gång överföringar, utan att fördela medel via socialtjänstemän, enligt rabbinen. Hittills har han sagt att det inte varit något intresse för den ukrainska gruppen att följa sina rekommendationer.

Nästan 5000 studenter deltar i de 16 judiska skolorna i hela Ukraina, varav 12 stöds delvis av den ukrainska regeringen. Enligt Rabbi Bleich måste varje barn lära sig Ukrainas nationella folkdemokrati, som sjunger till början och slutet av varje läsår. Av de judiska skolorna som finns i Kiev och väster om Kyiv utförs klasser i ukrainska. Öster om Kyiv finns klasser på ryska, även om ukrainska lärs som en obligatorisk kurs. På Solomon University i Kyiv, trots att den grundades av judar och stöddes av judar, är studentkroppen primärt icke judisk.

(lr) Rabbi Bleich, Herr Myroslaw Shmigel (Chef för UCCA New York Div.), Herr Andrij Lastowecky (SUJR, UACC)

Rabbi Bleich avslutade sin presentation med starka rekommendationer för det ukrainska samfundet att bygga en lobbyn i Washington som kommer att fungera för att representera både ukrainska amerikanska och ukrainska intressen. Han betonade att utan en sådan lobby, i motsats till de aktiva judiska lobbyisterna i Washington, Ukrainska röster kommer inte att höras. Det är ganska ledsen, sade Rabbi Bleich som svar på frågan från Jurj Shevchuk från Svoboda att den allvarligt underbetalda ukrainska lobbyn i Washington måste berättas av den judiska delegationen om nedskärningarna i jordbruksstöd till Ukraina. Senare när man frågade om eventuellt samarbete mellan judiska och ukrainska organisationer, gjorde Rabbi det klart att medan stöd i form av brev och liknande av åtgärder som vidtas av ukrainska organisationer kan erbjudas, bör inget aktivt deltagande förväntas på grund av att judiska organisationer har sina egna mål och uppgifter att strida mot.

På att använda judiska kongressens lobbyister för att få hjälp till Ukraina

(7:53 min.)

När man tar en officiell ståndpunkt mot en brottslig handel med ukrainska kvinnor till Israel (1:00 min.)

(frågor från Jurij Shevchuk [sp?], Svoboda)

På judiska lobbyister som stöder ukrainska organisationers ansträngningar (4:26 min.)

(fråga från Andrij Lastowecky, UACC)

Trots sin relativa ungdom är den 34-årige Yaakov Bleich ansvarig för ledningen och vården av en stor befolkning av judiska ukrainska medborgare som chefrabben i Kiev och Ukraina. Han är mycket väl bekant med det politiska och socioekonomiska klimatet i Ukraina, och är tydligt engagerat i att förbättra villkoren för ukrainska judar och hela Ukraina. Brooklyn födda Rabbi Bleich har bott i Ukraina under de senaste 10 åren. Han är självförsäkrad, outspoken och straightforward, men ändå diplomatisk och gillar att avväpna sin publik genom att göra sin poäng i form av skämt. De ukrainska samhällen i väst och Ukraina ser båda fram emot att upprätthålla starka band och ett bra förhållande till det judiska samhället genom denna karismatiska individ, Rabbi Yaakov Bleich.